U

UNIX

Unix is een besturingssyteem dat waarschijnlijk al langer bestaat als Windows en MS-DOS samen. Het is een van de stabielste, kan zeer goed worden beveiligd en wordt vaak gebruikt bij (zeer) grote computers. Vooral banken gebruiken dit veel vanwege deze eigenschappen. Dit is dus een zeer professioneel systeem dat voor de meeste consumenten niet bruikbaar is. Het wordt door meerdere bedrijven gemaakt, die ieder hun eigen versie ervan op de markt brengen. Als gevolg daarvan werken deze Unix-versies alleen op het "eigen" computersysteem.  SUN Microsystems en Hewlett Packard zijn hier twee voorbeelden van. Niet te verwarren met Linux, dat er echter wel veel overeenkomsten mee vertoond.

Uitbreidingsslot

Dit is een ruimte op het moederbord waarin bijvoorbeeld een grafische kaart geplaatst kan worden. Zie ook kaart.

Uploaden

Het tegenovergestelde van downloaden: bestanden van uw computer kopiŽren naar een andere locatie, in de regel zal dat naar een andere computer op internet zijn of van uw (bedrijfs)netwerk.

URL

Afkorting voor Unified Resource Locator, oftewel het adres van (specifieke) een internetplaats of pagina daarop. Een voorbeeld is: 

Bij dit voorbeeld wordt een speciale pagina opgevraagd binnen een internetplaats. Anderszijds is de domeinnaam www.shellgeostar.com ook een URL. Een URL kan dus meer zijn dan alleen een domeinnaam. Het voorbeeld demonstreert dit: de domeinnaam kan (in dit geval ) een onderdeel zijn van het complete internetadres.

USB

Afkorting voor Universal Serial Bus. Met dit systeem kunt u zeer eenvoudig randapperatuur aansluiten op uw computer, zonder dat u daarvoor eerst de computer uit- en aan hoeft te zetten. Omdat het ontwikkeld is in samenwerking met enkele zeer vooraanstaande bedrijven, waaronder IBM, Intel en Microsoft is het zeer waarschijnlijk dat deze bus de nieuwe standaard wordt voor het aansluiten van apperaten op uw computer. Let er dus op bij de aanschaf van uw computer, dat er een USB-poort aanwezig is!
Tenslotte valt over USB te zeggen, dat deze zeer breed gedragen wordt maar niet geschikt is voor gegevensoverdracht met hoge capaciteiten. Met andere woorden: als u uw camcorder of externe harde schijven op de computer wilt aansluiten, dan kunt u in deze beter aansluiten op een zogenaamde firewire. Zie ook: bus

UTP

Dit is de afkorting voor "Unshielded Twisted Pair".  Dit is momenteel het meest gangbare systeem voor netwerkkabels, herkenbaar aan de transparante koppeling aan het einde. Deze koppeling lijkt veel op de "schoentjes" die ook bij telefoons gebruikt worden (zowel normaal als ISDN), maar zijn dan ongeveer twee keer zo groot. Ze zijn de opvolger van de coax-kabel.